Subsidieaanvraag Velsen Offshore Base

Velsen Offshore Base vanuit de lucht gezienVlak naast de Velsertunnel in Velsen-Noord is ondernemer Ben Vermeer vanuit VOB Maritiem druk bezig met het revitaliseren van een terrein dat hij de Velsen Offshore Base noemt. "Door de revitalisering kan de kade straks weer optimaal gebruikt worden, incl. het in totaal ongeveer 7.000 vierkante meter grote kadeterrein. Ook komen er straks zon vijf bedrijfsunits vrij van zon 200 tot 250 vierkante meter."

Meuwissen Advies adviseerde Vermeer bij het aanvragen van subsidie voor dit project in het kader van het programma Water als economische Drager (WED) van de Provincie Noord-Holland. In december 2010 werd bekend dat de tweede subsidieaanvraag gedeeltelijk gehonoreerd is.

Velsen Offshore Base (VOB, voorheen Eurobase) is een bedrijfsverzamelterrein van ca. 35.000 m2, gelegen aan de Wijkermeerweg te Velsen. Het terrein met milieucategorie 5 heeft een zichtlocatie aan de noordzijde van het Noordzeekanaal en een goede ontsluiting op de A9, Schiphol en de sluizen van IJmuiden. Het terrein beschikt over een ISPS-gecertificeerde kade met een lengte van 220 m en een diepgang van +/- 7,15 m. Het is een oud stuk industriegebied, al sinds 1920 door diverse bedrijven in gebruik, waaronder bedrijven die gerelateerd zijn aan de Offshore. Het hier gevestigde Central Mudplant & Fluid Services (C.M.F.) is in de regio breed bekend.

Een geheel vernieuwde kade

De westkant van het terrein is 3 jaar terug al opnieuw bestraat, gebouwen zijn opgeknapt en verhuurd. Nu is Vermeer met de oostzijde bezig. Het terrein zal over vier, vijf jaar compleet vernieuwd zijn. Het terrein is wel toe aan een revitalisatie. "Het is de bedoeling dat we op de kade op- en overslag krijgen, dat is nu nog onvoldoende en willen we graag uitbreiden. We hebben capaciteit zat. De kade is nu echter niet sterk genoeg voor grotere schepen, na de vernieuwing zal dat wel het geval zijn. In combinatie met de ISPS-certificering een absolute plus voor bedrijven die zich hier nog zouden willen vestigen.

Vermeer mikt vooral op bedrijven die, net als de bedrijven die er nu al zitten, aan de offshore gerelateerd zijn. "Mooi als er een kruisbestuiving plaatsvindt.

Voordeel van de kade is ook dat hij gebruikt kan worden als wachtkade voor schepen die de sluis van IJmuiden in willen varen. Daarbij wil Vermeer op deze locatie een servicelocatie creëren, waar schepen kunnen bunkeren, water laden, bevoorraden, bemonsteren, papieren afhandelen (er wordt gestreefd naar een douane-entrepot) en hun afval via de wal of de waterkant kunnen afgeven. Daarmee krijgen schepen de mogelijkheid naar de VOB-kade uit te wijken, als dit soort nevenactiviteiten aan de laad/losterminal niet toegestaan of gewenst zijn, omdat het onnodig beslag op hun overslagcapaciteit legt."

Vijf units

Behalve de Velsen Offshore Base is Vermeer bezig met diverse andere Bedrijfsonroerend goed projecten, waaronder het Dok Office Building aan de Dokweg waar acht kantoorunits moeten komen en de opsplitsing van de voormalige meubelzaak WoonToon in IJmuiden waarin 5 riante bedrijfsunits gerealiseerd zullen worden. Deze beide projecten kennen een ten opzichte van elkaar volledig verschillende exploitatie en zijn ook totaal anders dan het project langs het Noordzeekanaal. "Dat maakt vastgoed nou zo bijzonder interessant volgens Vermeer, je komt telkens weer nieuwe uitdagingen tegen."

 
< Prev   Next >
© 2005 – 2022 Meuwissen Advies